Nezoufalky.cz

Už jste členkou Nezoufalek?

Přihlásit

- nejnovější článek

Umíme si vychutnat všechny radosti, chceme žít naplno a nic nového nám není cizí. Jsme zvědavé, a tak rády hledáme, zkoušíme a vyměňujeme si svoje zážitky, abychom se vzájemně inspirovaly.

Reportáže, rozhovory a názorové blogy nejen o životním stylu

Zdeněk Pohlerich maličko jinak

Zdeněk Pohlerich maličko jinak

Mám kamarádku, která je profesí sice úplně něčím jiným, než spisovatelkou, či autorkou fejetonů, přesto její řádky vždycky pobaví a nenásilně poučí. Tentokrát se mrkla náhodou na youtube.

Zdeněk Pohlerich maličko jinak

Mám kamarádku, která je profesí sice úplně něčím jiným, než spisovatelkou, či autorkou fejetonů, přesto její řádky vždycky pobaví a nenásilně poučí. Tentokrát se mrkla náhodou na youtube.

Angelino, co tě, až ve Francii, tak překvapilo, že jsi napsala následující řádky?

Náhodou jsem zabloudila na jmenovaný youtube, kde jsem se koukla se zájmem na vašeho mistra kuchaře Pohlreicha, a byla doslova konsternovaná.

 Tím, jak je skvělý a k tomu i zábavný?

Ne. Nevěřícně jsem sledovala, jak suverénně komolí názvy francouzských jídel, ale jak si upravuje jejich recepty, přípravu. Opravdu se již nedivím, že v Česku rakovina tlustého střeva objevuje tak často v průměru na obyvatele. To opravdu považujete toho pána za specialistu kuchyně? Já bych jej spíše považovala za specialistu v nadávání a hledání vulgarismů, kterými zasypává své oběti v kuchyních, kam si ho pozvali, aby je zlepšil. Sledovala jsem ho pozorně, takže nakonec pochopila, že vlastně nadávkami kryje vlastní neschopnost něco kloudného uvařit.

Čím tě tak rozvášnil?

Snažil se předvést francouzskou specialitu, Cordon Bleu, jejíž recept byl tak nazván podle jednoho francouzského řádu, a o tři století mladší kuchařské školy. Členové řádu Ducha svatého L'Ordre des Chevaliers du Saint Esprit, nosili kříž na modré stuze (le cordon bleu). Říkali si „les cordon BLEUS" a setkávali se na bohatých hostinách, metaforicky označovaných také cordon bleu. Konec řádu a hodování udělala až Francouzská revoluce, ale symbol se natrvalo vžil jako označení vysoké kvality.

Ale říkala jsi, že v den narozenin tvého dědy Wericha budeš právě tohle vařit.

A slib dodržím! Budeme mít Cordon Bleu, podle staré, klasické receptury. Gilbertova máma na mne hledí s údivem, protože se nikdy k vaření nehrnu a krom štrůdlu, či křepelek na víně, jsem se nikdy nesnažila vyniknout u vařečky. Knipl je má vařecha, kde jsem nepřekonatelná. Je to vlastně telecí plněné šunkou a sýrem, obalené v trojobalu, dozlatova usmažené. Budu to podávat se zeleninovou oblohou.  Všichni se už na tuhle specialitu těší. Bohužel v podání vašeho kuchaře, se stala ubohým plagiátem francouzského pokrmu, který proslavil francouzskou gastronomii.

 Vraťme se ještě k panu Werichovi…

Nikdy nezapomenu na jeho narozeniny. Letos by se dožil opravdu hezkého stáří a věřím, že i vám chybí, protože takového myslitele v Čechách nemáte. Narodil se 6. února 1905 a vzpomínám na něj i touhle oslavou francouzské kuchyně, kterou měl tak rád nejen on, ale i Voskovec.

 V tento den si na něj vzpomene spousta lidí. A nejen v tento den!

Spousty odborníků hledá ve všech možných archivech světa nějakou jeho neznámou myšlenku, ale jenom hledá. Víš, že je mi jich docela líto? Většinou totiž vsouvají do jeho myšlenek své a k nelibosti duchovního odkazu, se tak jeho památka kroutí, podle jejich představ. Ale je to asi český folklor, takhle doplnit dávno vyslovené, vzpomínku na něj si upravit nějakým nesmyslem, co sice budí smích, ale poněkud zahořklej.

 Tak cituj ty?!

„Spokojenost a pocit bezpečí jsou ještě lepší kuchař, než hlad.“

 Jenže, jak tě znám, musíš ještě doplnit něco svého, adekvátního.

Jo, jo. Jinými slovy: „Jest vědecky dokázáno, že příjemné okolí, světlo, pohled na květiny, útulnost a čistota pomáhají jedlíkovi vylučovat větší množství žaludečních šťáv. Tím se zlepší trávení, čili lépe využije suroviny, ať už ta surovina je buřt nebo Gigot d’agneau en croute avec gratin Dauphinois à la Créme.

 Angie, díky!

 

Miroslava Besserová

Foto: z pořadu Ano, šéfe TV Prima 

Zpět 0 příspěvků
Kniha týdne podle Nezoufalek
Milan Kňažko jako Shylock poprvé v novém roce na Jezerce

Milan Kňažko jako Shylock poprvé v novém roce na Jezerce

První letošní představení hry Shylock v podání charismatického herce Milana Kňažka bude v pražském Divadle Na Jezerce ve znamení dvou sedmnáctek. Inscenace v režii Radka Balaše bude mít totiž přesně 17. ledna svou 17. reprízu.

Soutěž měsíce

Klub Nezoufalek - Přihlášení pro členky

Emailová adresa:
Heslo: