Nezoufalky.cz

Už jste členkou Nezoufalek?

Přihlásit

- nejnovější článek

Máme už své životní zkušenosti, ale nepohrdneme kvalitními informacemi, které na něco zajímavého upozorní, něco poradí a něco doporučí. Dobrá rada nad zlato, že?

Tipy na novinky na trhu, informace o nových trendech a vyjádření odborníků na různá témata

Také jste dostali neobjednané zboží?

Také jste dostali neobjednané zboží?

Paní Martina si nám postěžovala, že po objednávce zboží za 179 korun dostala při doručení zásilky výzvu k platbě částky 1195 korun a příslib zasílání dalších balíčků. Není bohužel sama, takové případy se množí jak houby po dešti.

Na co si dát pozor při výběru restaurace

Často z restaurace odcházíte ve špatné náladě, protože jste vyhodili spoustu peněz a jídlo nestálo za nic? Odteď už se nenechám napálit, říkáte si. Ale jak předem odhadnout, že restaurace je seriózní?

Odborníci ze scuk.cz – průvodce po místech, kde se dobře jí a nakupuje – dali dohromady základní rady, jak se při výběru restaurace pro zvláštní příležitost nespálit. Nejde  o žádné teoretické tipy, ale o finty ozkoušené na vlastní kůži a peněženku. Ušetří vám peníze a pomohou vám vybrat podnik, ze kterého při troše štěstí odejdete spokojení.

Empatie především

Každý výběr restaurace začíná u vašeho doprovodu. Pokud nedokážete svoje hosty odhadnout (mají zkušenosti s luxusními podniky? jsou otevření novým chutím? nebude jim vadit kuřácký podnik?), návštěva velmi pravděpodobně skončí trapasem. Jednoduché, ale většina z nás ztroskotává už na tomto základním bodu.

Nezapomínejte ovšem ani na svoje možnosti, což se může snadno stát, pokud chcete udělat dojem. Vyberte podnik, ve kterém se budete dobře cítit a který si můžete v pohodě dovolit. Je zbytečné chtít zapůsobit luxusní restaurací, když se pak budete nervózně cukat pokaždé, když si váš doprovod objedná další sklenku vína.

Neexperimentujte

„Organizovat posezení v podniku, o kterém nic nevíte a ani jste o něm nenašli spolehlivé reference, se v českých podmínkách rovná v 90 % případů sebevraždě,“ tvrdí na základě svých dlouholetých zkušeností recenzenta restaurací Martin Kuciel alias pan Cuketka, zakladatel www.scuk.cz. „V předchozí větě si prosím všimněte hlavně slova ´spolehlivé´. Doporučení od kamarádů nebo nedejbože lidí z ulice, jejichž vkus neznáte, do této skupiny neřadím. To už raději píchněte naslepo prst do mapy, výsledek bude možná lepší, než když dáte na náhodný tip,“ dodává.

Prověřujte

Našli jste podnik, který vás nezruinuje, vašim přátelům se v něm bude líbit, a který doporučují lidé, kteří gastronomii rozumí? Než zvednete telefon, abyste si rezervovali místa, raději si ještě prostudujte jeho webové stránky. Úroveň českých restaurací je totiž bohužel značně proměnlivá a půl roku staré doporučení už nemusí znamenat výhru. Zaměřte se především na jídelní lístek a všímejte si varovných signálů.

Že menu o 100 položkách znamená kuchyni s obřím mrazákem, už ví každý pozornější televizní divák. Málokdo už se ale podívá, jestli jídelní lístek reflektuje sezónu. Pokud restaurace nabízí celoročně chřest a není v zimě schopná nabídnout jiné saláty než ty z míchané zeleně, zbystřete pozornost. A pokud na titulní stránce najdete nicneříkající blábolivý text o „vlídné obsluze, stylovém prostředí a nabídce, která uspokojí každého a je sestavována z těch nejlepších surovin naším mistrem šéfkuchařem“, neváhejte a hledejte náhradu.

Martin Kuciel

Foto archiv

Zpět 4 příspěvků
Kniha týdne podle Nezoufalek
Nesmrtelný příběh v tanečních obrazech na jevišti Stavovského divadla

Nesmrtelný příběh v tanečních obrazech na jevišti Stavovského divadla

První premiérou Baletu Národního divadla v nové sezoně je Malá mořská víla – 10. listopadu ve Stavovském divadle.

Soutěž měsíce

Klub Nezoufalek - Přihlášení pro členky

Emailová adresa:
Heslo: