Nezoufalky.cz

Už jste členkou Nezoufalek?

Přihlásit

- nejnovější článek

Umíme si vychutnat všechny radosti, chceme žít naplno a nic nového nám není cizí. Jsme zvědavé, a tak rády hledáme, zkoušíme a vyměňujeme si svoje zážitky, abychom se vzájemně inspirovaly.

Reportáže, rozhovory a názorové blogy nejen o životním stylu

Opět jsem podlehla Stardance

Opět jsem podlehla Stardance

Letos jsem se zařekla, že už se dívat nebudu. Je to pořád stejné, stejní moderátoři, stejná porota, stejné komentáře. Ale pak jsem si stejně první díl pustila…. a už v tom jedu. Prostě ta noblesa, elegance a obdivuhodné výkony soutěžících mě zase dostaly. A komu fandím?

Obložený chlebíček zachovej nám Čechům, Pane

Když se někdo ptá, co je specialita české kuchyně, zpravidla odpovídáme vepřo-knedlo-zelo. Ve skutečnosti ale zcela mimořádným světovým unikátem je něco mnohem jednoduššího – obložený chlebíček. Málem nám ho převálcovaly hambáče, pizzy a hot-dogy, my Češi jsme ale tvrdé palice – a tak díky Bohu, český obložený chlebíček žije dál.

Historické prameny tvrdí, že inspiraci pro první obložené chlebíčky, tedy plátek bílého pečiva potřený máslem a obložený šunkou, sýrem, vajíčkem, salátem nebo potřený pomazánkou, si v roce 1916 přivezl Jan Paukert z Itálie. Buď mezitím v Itálii tento typ studené kuchyně zanikl, nebo to byla opravdu jen vzdálená inspirace, protože nevím jak vy, ale já jsem se v Itálii od Lago di Garda až po Neapol s ničím takovým nepotkala.

Nic to nemění na tom, že Jan Paukert a jeho lahůdkářství na Národní třídě v Praze bylo prvním výrobcem a prodejcem obložených chlebíčků a zcela originální byl hlavně jejich chlebíček humrový, do té doby v Čechách věc neznámá. Oj, to byly doby, kdy „humrák“ se dělal opravdu z humrového masíčka smíchaného s jemnou delikátní majonézou, lehce ochucenou citrónem! I mé mladistvé vzpomínky k němu zalétají, paradoxně v době bolševika byla konzerva ruské chatky, tedy humra, neuvěřitelně levná a humrové chlebíčky si tak udržely svou pravou tvář. Dnes se dělají z tresky, obarvené na humra, případně z takzvaného krabího masa, což je v podstatě totéž, jen ještě nastavené čímsi slepovacím. Není to to, ale co už naděláme, hlavně že „humrové“ chlebíčky stále existují.

A nejen ony. Takový vaječný chlebíček s bramborovým salátem, půlkou natvrdo vařeného vajíčka pokapaného majonézou, kouskem šunky a plátkem kyselé okurky – toť potěšení pravého českého gurmána. Jak nám to z veky krásně padá na sukně a kalhoty, jak s tím bojujeme, jak ubrousky nestačíme otírat upatlaná ústa! Či snad pro umírněné dietáře večka jemně potřená čerstvým sýrem, na ní plátek šunky a kousek ananasu je vám milejší? Chlebíčky s uherákem, se sardelovou pomazánkou, roastbeefové se spoustou majonézy a cibule, chlebíčky šunkové s braborovým salátem či jen s máslíčkem a okurčičkou navrch, s pikantní česnekovou pomazánkou zjemněnou vlašským ořechem či kuličkou hroznového vína, chlebíčky s máslem, kolečky rajčat a cibulkou – budiž jim všem chvála!

A jaký boj to byl, když se k nám v devadesátých letech přiřítili cizáčtí hamburgráři, pizzaři a kuřatáři, boj na život a na smrt, v němž z ulic měst i městeček mizel jeden „mléčný bufet“ za druhým a chlebíčky přežívaly jen pokoutně, rozváženy do pár prodejen jedinou pozůstalou lahůdkářskou firmou. Dokonce v samoobsluhách se prodávaly balené ve fólii – ach jaká zrůdnost, vždyť chlebíček je pochoutka, která má lákat čerstvostí na první pohled.

Dnes se nám naštěstí chlebíčky vrátily a stále jich přibývá. Už zase můžeme kontrovat, že je kupujeme v té či oné prodejně, protože tam je mají prostě nejlepší. Doufejme jen, že nějakého koumáka z Evropské komise nenapadne, že chlebíček je cosi nezdravého, nehygienického, případně že na něj mají právo třeba ti Italové – a my Češi zas utřem hubu. Ale za obložený chlebíček bych tedy já vyšla s transparentem do ulic!

Gabriela Koulová

foto: chlebicky-brno.cz

Zpět 1 příspěvků
Kniha týdne podle Nezoufalek
Nesmrtelný příběh v tanečních obrazech na jevišti Stavovského divadla

Nesmrtelný příběh v tanečních obrazech na jevišti Stavovského divadla

První premiérou Baletu Národního divadla v nové sezoně je Malá mořská víla – 10. listopadu ve Stavovském divadle.

Soutěž měsíce

Klub Nezoufalek - Přihlášení pro členky

Emailová adresa:
Heslo: