Nezoufalky.cz

Už jste členkou Nezoufalek?

Přihlásit

- nejnovější článek

Už víme, že život dokáže pohladit i nafackovat. Jednou jsme dole, jednou nahoře, ale i přes jizvy na duších a překážky jdeme dál s úsměvem a zvednutou hlavou. Jsme přece nezoufalky!

Příběhy zajímavých žen, které se dokázaly porvat se životem

Z lékárnice vydavatelkou

Z lékárnice vydavatelkou

"Jako malá jsem nikdy nepřemýšlela o tom, co budu dělat. Protože jsem se dobře učila, tak jsem se dostala na gymnázium. V té době jsem cítila, že chci dělat práci, která má smysl a kde bych mohla pomáhat lidem," říká o sobě Monika Kopřivová, jejíž příběh může být inspirativní pro mnohé čtenářky. Posuďte samy...

Rodinná firma? Děkuji, nemůžu si stěžovat!

Biopekárna Zemanka získala už mnoho ocenění a její trvanlivé pečivo je zkrátka Klasa. Zatímco si na těchto sušenkách pochutnáváte, možná nevíte, že jejich recepturu vymyslela Jana Zemanová. Dnes s manželem řídí firmu o 69 zaměstnancích.

Zemanovi spolu žijí 15 let, znají se z gymnázia. Oba vždy zajímalo ekologické zemědělství. Na počátku tisíciletí společně vytvořili firmu Albio, a v jejíchž třech pražských provozovnách strávili v podstatě po čtyři roky všech sedm dnů v týdnu. Náročnost organizace a řízení firmy se 60 lidmi jim přerůstalo přes hlavu. Zemanovi si rodinný život zničit nedali – firmu prodali, aby začali znovu a jinde. V biopekárně Zemanka v Oříkově na Sedlčansku.

Pryč z Prahy

 „Bývali jsme tady jen víkendovými hosty, co na sklonku neděle litují, že odjíždějí zase do města,“ vzplání Hana. „Přesto jsme místo pro nové působiště chtěli raději nedaleko od Prahy, přece jen jsme z ní oba a také v Praze máme obě maminky. Fakt platí, že člověk může hledat dlouho a nevidí, co má přímo před očima. V našem případě chalupu mého dědečka v Oříkově,“ říká Hanka. „Oříkov byl místem mnoha prázdninových dnů a týdnů, a tak si tu oba připadáme pořád tak trochu jako na prázdninách. Chalupa byla málo pohodlná, studená atd., přesto jsme v ní prožili první dva roky rozjezdu a provozu firmy, narodila se nám dcera Natálka. Pekárnu jsme měli na dohled, tak dvě minuty chůze.“

Od tabule je sporáku

Hana Zemanová (35) vystudovala Pedagogickou fakultu UK. Kvůli vleklým zdravotním problémům, po kterých už nyní není ani památky, se začala zajímat o biopotraviny a ekologické zemědělství. Je autorkou knih Biokuchařka a BioAbecedář, kde najdete nejen skvělé recepty z biopotravin, ale také obrovské množství tipů pro jejich nakupování a zpracování, informace o vlivu jídla na zdraví, o kvalitě a možnostech výběru.

Hana je do jisté míry mediální tváří Zemanky: s grafičkou připravuje konečnou podobu etiket k výrobkům a také informativní letáky.

Co je zdravé, musí i chutnat

Hanku zaujaly ji suroviny, na které se trochu pozapomnělo, jako třeba špaldová mouka. V rámci obměny sortimentu chce vymyslet nové výrobky – třeba krekry s konopím, rozšířit dětskou řadu a také uvažuje o bezlepkovém pečivu. Nad navrženými recepty proto přemýšlí s babičkou tříleté Natálky, cukrářkou Věrou Zemanovou a důkladně počítají (třeba u máslových sušenek). „Navíc máme jedno klíčové pravidlo: co je zdravé a bio, musí být také dobré, protože všechny naše krekry i sušenky musí mít skvělou chuť!“

Text Anna

Foto: rodinný archiv

 

 

 

Zpět 0 příspěvků
Kniha týdne podle Nezoufalek
Nesmrtelný příběh v tanečních obrazech na jevišti Stavovského divadla

Nesmrtelný příběh v tanečních obrazech na jevišti Stavovského divadla

První premiérou Baletu Národního divadla v nové sezoně je Malá mořská víla – 10. listopadu ve Stavovském divadle.

Soutěž měsíce

Klub Nezoufalek - Přihlášení pro členky

Emailová adresa:
Heslo: